Fiskeridirektoratet skal undersøke om kystflåtens fiske etter lodde i Barentshavet bør reguleres annerledes enn i dag. - Veldig bra at dette kommer, sier avdelingsleder i Fiskebåt Espen Jacobsen.
Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har bedt om en slik utgreiing. Den helhetlige gjennomgangen skal særlig se nærmere på reguleringen av deltakelsen i fisket, skriver departementet i en pressemelding.
- Fiskebåt har lenge jobbet for få på plass en bedre og mer forutsigbar regulering av kystflåtens loddefisket i Barentshavet. Ved å bruke loddtrekning har det blant annet blitt vanskelig for flåten å planlegge og gjennomføre større investeringer. Vi er derfor glade for at fiskeriministeren nå har bedt Fiskeridirektoratet om å se på dette, sier Jacobsen.
Fisket har utviklet seg
I pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet blir det vist til at det de siste årene har det vært en utvikling i loddefisket og kvotebestanden generelt, og at det derfor der på tide å se nærmere på reguleringen. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, sier at regjeringen trenger et større kunnskapsgrunnlag før de kan ta stilling til eventuelle endringer.
Bakgrunnen for gjennomgangen er at fisket gjennom flere år har blitt opplevd som lite forutsigbart for flåten og industrien. I dag reguleres fisket gjennom påmelding og loddtrekning, som organiseres av Fiskeridirektoratet og Norges Sildesalgslag.
-Bør bli lukking
- Etter de signalene som er kommet og de behovene som næringen har vist til, så mener vi at resultatet bør være gitt, og at det derfor bør bli ei lukking av dette fisket. Det vil overraske oss om direktoratet sin gjennomgang og utgreing vil konkluderer med noe annet, sier Jacobsen.
Nærings- og fiskeridepartementet har ikke lagt noen føringer for Fiskeridirektoratets gjennomgang av reguleringen, og det er usikkert hva som blir utfallet av prosessen. Departementet gjør likevel oppmerksom på at dersom denne prosessen ender med at det blir besluttet å begrense deltakelsen i fisket, vil 16. september være en skjæringsdato. Aktivitet som finner sted, eller avtaler om investeringer som blir inngått etter skjæringsdatoen, vil ikke danne grunnlag for fremtidig deltakelse.