This is some text inside of a div block.

Nærings- og fiskeridepartementet har fra og med 16. september 2024 valgt å overta Klagesaksenheten i Fiskeridirektoratet som klageinstans i alle klagesaker på fiskeri- og havbruksområdet. Dette har ført til bekymring i næringen.

Bakgrunnen for at departementet nå tar over klagesaksbehandlingen i Fiskeridirektoratet er en uttalelse fra Sivilombudet i 2023 om klagebehandling i innsynssaker i Fiskeridirektoratet. Det fremgår av pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet, som ble sendt ut mandag 16. september.

Gjennomgang

Departementet har allerede fulgt opp denne uttalelsen ved overta klagebehandlingen av innsynsvedtak fattet av Fiskeridirektoratet. Uttalelsen til Sivilombudet reiser imidlertid interessante spørsmål av mer generell karakter, og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap), ønsker derfor å forta en gjennomgang av hvordan klagesaksbehandlingen i fiskeri- og havbrukssaker bør organiseres.

Næss uttaler i pressemeldingen fra 16. september at dette arbeidet vil kunne ta noe tid og at departementet derfor vil overta klagesaksbehandlingen frem til en ny ordning er på plass.

Forventer opprydding

Fiskebåt mener det er alvorlig at regelverkets krav til reell to instans-behandling ved Klagesaksenheten ikke ble forsvarlig utredet og vurdert i forbindelse med den nylig gjennomførte omorganiseringen i Fiskeridirektoratet. Omorganiseringen har allerede medført lengre saksbehandlingstid i saker om blant annet ervervstillatelser.

Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, sier at han forventer at departementet nå rydder opp, og sørger for at situasjonen som har oppstått ikke får noen ytterligere, negative følger for næringen.

Nødvendig med utredning

Fiskebåt støtter samtidig fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss om at det er behov for å utrede organiseringen til Fiskeridirektoratet nærmere. I den forbindelse mener Fiskebåt at departementet også bør foreta en fullstendig evaluering av omorganiseringen til Fiskeridirektoratet, som dessverre ikke har gitt det ønskede resultat.

- Denne saken er et tydelig eksempel på at slik utredning, samt også evaluering, er nødvendig. Det er samtidig positivt at Nærings- og fiskeridepartementet tar dette alvorlig og at de er åpne om saken. Enkeltaktører må sikres en betryggende klageadgang, som ivaretar rettsikkerheten. Dette forventer Fiskebåt at departementet nå følger opp, sier Maråk.

Nyheter