Havforskningsinstituttet (HI) har ikke fått tilbud på innleie av fiskefartøy som skal dekke viktige pelagiske forskningstokt. Dette gjelder økosystemtoktet, gytetoktet på norsk vårgytende sild og kolmuletoktet.
- Årsaken til dette er blant annet at rederiene frykter at forskningstoktene kan komme i konflikt med utøvelsen av fiskeriene, og at kvoter kan gå tapt til skade for både mannskap og rederi, sier Audun Maråk i Fiskebåt.
Han mener det i tillegg er det beklagelig at regjeringen nedprioriterer forskningen i sitt forslag til statsbudsjett, noe som kan ramme forskningen ytterligere.
Bedt om mer midler til HI
- Statsbudsjettet har vi mindre innflytelse over selv om Fiskebåt har bedt om en styrkning av midlene til HI, men jeg synes det er viktig at departementet og næringen legger til rette for at fiskefartøy finner det mer attraktivt å fungere som forskningsfartøy for HI. HI på sin side bør vurdere en noe større fleksibilitet i avtalene i henhold til oppstart av toktene, så lenge det er innenfor tidsintervallet. Likeså tror jeg det vil være en fordel å begrense anbudsperioden til to år, sier Maråk.
Han påpeker at det er i alles interesse at toktene blir gjennomført, og at tidsserier på viktige forskningstokt for blant annet makrell, norsk vårgytende sild og kolmule ikke taper sin betydning.
Større fleksibilitet
Fiskebåt mener at fartøy som stiller seg til rådighet for forskningen må sikres å kunne fiske sine kvoter, for eksempel med større fleksibilitet å overføre kvoter til kommende år, alternativt overføre kvoter til andre fartøy slik at verdier ikke går tapt.
- Vi tror det kan gjøre det mer interessant å delta i HIs anbudsprosesser, til beste for fiskebestandene, forskningen og et størst mulig utbytte for næringen og kyststatene, sier Maråk.
Han regner med at toktene blir utlyst på ny, og der myndighetene og næringen parallelt bør arbeide for å gjøre det mer attraktivt for rederiene å delta.
- Alternativt må HI omdisponere bruken av egne forskningsfartøy slik at disse viktige toktene blir gjennomført, sier Maråk.