This is some text inside of a div block.

Regjeringen la i dag frem stortingsmeldingen om bærekraftig bruk og bevaring av natur, samt en ny handlingsplan for naturmangfold. Spørsmålet om marint vern er utsatt.


Det var knyttet en del spenning til hvordan målet om å verne 30 prosent av alle land- og havområder vill bli fulgt opp. Regjeringen valgte å utsette spørsmålet når det gjelder vern av havet inntil den pågående prosessen med å beregne hvilke områder som allerede kan regnes som vernet i havet er fullført.

Mer konkret heter det i pressemeldingen;

"Vern og annen langsiktig bevaring er viktig for å ivareta variasjonsbredden i norsk natur, og for å sikre leveområder for truede planter og dyr. Naturavtalen sier at 30 prosent av verdens arealer på land og i havet skal være langsiktig bevart innen 2030. 

Regjeringen etablerer i handlingsplanen et mål å bevare 30 prosent av Norges landareal, inkludert Svalbard og Jan Mayen, innen 2030. Målet omfatter både vern og andre effektive arealbaserte bevaringstiltak.

Regjeringen vil komme tilbake med en vurdering av hvordan et mål for vern og bevaring av havområdene kan fastsettes og oppnås etter at den pågående prosessen med å beregne hvilke områder som allerede kan regnes som bevart, er fullført."

Fiskebåt har tidligere gitt et høringssvar i forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen. Der gir Fiskebåt uttrykk for at det er positivt at det kommer på plass et sektorovergripende regelverk for marint vern, men at det samtidig blir presisert at fiskeri er i en særstilling, og at for sterkt vern i viktige fiskeområder kan føre til flere uheldige konsekvenser.

Les også;

Fiskebåt positiv til ny vernelov

Nyheter