- Fiskerinæringen er helt avhengig av sunne og friske hav, og intakte økosystemer. Næringen er tuftet på at vi skal høste av havets overskudd. Vi trenger derfor en handlingsplan som sikrer ressursgrunnlaget vårt, sa Hanna Bauge, da hun presenterte Fiskebåt sine synspunkt overfor Energi- og miljøkomiteen i Stortinget.
Under kan du lese Fiskebåt sine synspunkt på regjeringens oppfølging av naturavtalen, som ble presentert for stortingspolitikerne.
--------------------------------------------------------
Fiskebåts innspill til Meld. St. 35 (2023–2024) Bærekraftig bruk og bevaring av natur — Norsk handlingsplan for naturmangfold
Fiskebåt er arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for den havgående fiskeflåten. Havfiskeflåten står for ca. 70 prosent av førstehåndsverdien av fisk som bringes til land, og litt under halvparten av alle heltidsfiskere arbeider om bord på havgående fiskefartøy.
Den fremlagte naturmeldingen gjelder kun for land, og ikke til havs. Begrunnelsen for dette er at det pågår en prosess hvor det først skal vurderes hvilke områder som allerede kan regnes som bevart etter kriteriene i naturavtalen.
Fiskebåt mener det er riktig å vurdere egnetheten av allerede etablerte tiltak før man etablerer nye. Fiskerinæringen er allerede underlagt en rekke arealbaserte forvaltningstiltak og reguleringer som begrenser vår aktivitet av hensyn til naturen og bestandene. Dette må ses i sammenheng, og kan ikke forhastes.
Samtidig er vi bekymret for regjeringens parallelle prosesser med å legge til rette for nye næringer til havs. Det er ikke kjent hvilke konsekvenser dette på sikt kan få for ressursgrunnlaget vi som fiskerinæring er helt avhengig av.
Flere prosesser er nå satt i gang for å bygge fornybar kraftproduksjon til havs. Regjeringen ønsker å satse på flytende havvind. Her skal vi ha fortrinn når det gjelder store dype havområder og offshore kunnskap fra petroleumsindustrien. Samtidig viser prisutviklingen og subsidiebehovet at dette kan bli utfordrende. Da kan det bli et økt press på utbygging av bunnfast havvind i Nordsjøen og Skagerak.
I den fremlagte naturmeldingen kommer det frem at økosystemene i Nordsjøen og Skagerak er betydelig påvirket av menneskelige aktiviteter – blant annet fra fiske, det er vi klar over. Tilstanden i disse havområdene er ikke lenger god. Hvor mye rom er det for ny virksomhet her, og hvilke områder bør bevares dersom man skal kunne legge til rette for nye næringer?
Regjeringen har også foreslått mineralutvinning til havs i sårbare og verdifulle dyphavsområder – såkalte SVO-områder. Her er gyte- og oppvekstområder for fisk, med unike bunnsamfunn som har blitt til gjennom millioner av år. Områdene beskrives som svært sårbare for menneskelig påvirkning og har liten evne til restituering. Områdene er samtidig stengt for fiske med bunnberørende redskaper av hensyn til de sårbare marine økosystemene som finnes her.
Fiskerinæringen er helt avhengig av sunne og friske hav, og intakte økosystemer. Næringen er tuftet på at vi skal høste av havets overskudd. Vi trenger derfor en handlingsplan som sikrer ressursgrunnlaget vårt, ved at den totale belastningen ikke skal bli for stor. Derfor ber vi om at dette arbeidet prioriteres – i tillegg til denne handlingsplanen for naturmangfold på land. Samtidig anmoder vi om å bli involvert i dette arbeidet.