I 2024 har det blitt levert 201 tonn med oppfisket avfall til mottakshavnene langs norskekysten. Totalt er det samlet inn over 1500 tonn med oppfisket avfall siden Fishing for Litter-ordningen startet i 2016.
Det skriver SALT i sin oppsummering av 2024. Det er SALT som organiserer ordningen Fishing for Litter, der fiskefartøy som får avfall i fiskeredskapene, kan levere dette vederlagsfritt til et mottaksanlegg på land.
Flere av Fiskebåts medlemmer har deltatt aktivt i ordningen.
Fishing for Litter-ordningen blir også videreført i 2025 på samme nivå som i 2024.
- Det betyr at våre deltakerfartøy og samarbeidspartnere kan fortsette det gode arbeidet med å levere og ta i mot oppfisket avfall i elleve mottakshavner også neste år. Ved mottakene i Austevoll og i Havøysund har vi fortsatt stor kapasitet til å ta imot mer FFL-avfall, skriver SALT.
Det er mange endringer i systemene for håndtering av avfall fra fiskerinæringen på trappene, blant annet innføringen av skipsavfallsdirektivet i alle havnene, samt den kommende produsentansvarsordningen som nå er ute på høring. Det er derfor usikkert hva som vil skje med Fishing for Litter når dette er kommet på plass.
Det jobbes med å utarbeide en modell for mottak og håndtering av oppfisket avfall og utrangerte fiskeredskaper, i tråd med disse nye kravene i skipsavfallsdirektiver og kommende produsentansvarsordning. Modellen kalles for Fishing for Litter 2.0 og er finansiert av Handelens Miljøfond og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Hanna Bauge fra Fiskebåt skal sitte i referansegruppen til prosjektet. Hensikten er blant annet å utrede beste praksis for mottaksløsninger for de nevnte fraksjonene, og tilrettelegge for mottak etter mal fra dagens Fishing for Litte ordning i flere havner.