This is some text inside of a div block.

- Bunnfaste vindturbiner har et betydelig større konfliktpotensial, og det er få egnede områder å velge mellom. Derfor er flytende havvind bedre i forhold til sameksistens, mener Fiskebåt.

Fiskebåt har avgitt høringssvar til Energidepartementet i forbindelse med støtteordninger for flyten havvind i Vestavind B og Vestavind F. Flytende havvind er langt mer kostbart enn bunnfast, og vil derfor kreve omfattende statsstøtte dersom det skal realiseres.

Kostnadene skal ned

Regjeringen og havvindnæringen mener at kostnadene kommer til å reduseres over tid, gjennom skalering og læring. Samtidig er det usikkerhet og uenighet blant fagmiljøene om og eventuelt når flytende havvind blir en lønnsom næring i Norge.

Fiskebåt mener at dersom regjeringen og den norske stat velger å støtte en utbygging av flytende havvind, må to sentrale og vesentlige forutsetninger ligge til grunn.

- Støtte må ikke bidra til at det ødelegges for en allerede lønnsom og bærekraftig næring som høster og leverer sunn mat med lavt klimaavtrykk, ved å fortrenge fiskerne fra sine områder eller påvirke økosystemene og bestandene fiskerne er avhengig av på en negativ måte.

- Støtte må være betinget av at næringen bidrar vesentlig med å redusere de globale klimagassutslippene – en utfordring den norske fiskeflåten også er opptatt av.

Synliggjøring av C02-ekvivalenter

Fiskebåt støtter derfor regjeringens krav om å synliggjøre antall tonn C02-ekvivalenter unngåtte utslipp, og samtidig estimere fremtidige klimagassutslipp fra de enkelte prosjekter innen flytende havvind, skriver Fiskebåt i høringssvaret.

Fiskebåt anmoder videre regjeringen om å stille krav til aktørene som tildeles støtte, om at det innhentes fortløpende kunnskap og miljødata fra området, og at slik informasjon blir offentlig tilgjengelig.

Her kan du lese hele høringssvaret fra Fiskebåt.

Nyheter