- Det holder ikke å bygge eksisterende kunnskap, når kunnskapsgrunnlaget er for dårlig. Det skriver Fiskebåt i høringssvaret om strategisk konsekvensutredning av nye områder til fornybar energiproduksjon til havs.
Høringen fra Olje- og energidepartementet er en del av oppfølgingen etter NVE sin rapport der 20 potensielle områder er vurdert for vindkraftproduksjon.
Samlet er det identifisert områder tilsvarende 54 000 km2. Dette arealet hevder NVE er 6-13 ganger større enn det som er nødvendig for å bygge ut 30 GW havvind. Områdene er ikke uten interessekonflikter.
Forslaget til de to utredningsprogrammene for strategisk konsekvensutredning dekker flere punkter som er i tråd med tidligere innspill fra blant andre Fiskebåt. Fiskebåt ser det som viktig at det skaffes relevant kunnskap som legges til grunn for en strategisk konsekvensutredning.
- En utfordring med forslaget til konsekvensutredningene er imidlertid at de skal baseres på eksisterende kunnskap, og at denne er svært mangelfull, skriver Fiskebåt i høringssvaret.
Kunnskapshull
NVE skriver at “eventuell manglende kunnskap som vil være relevant for åpning av et område for havvind, men som ikke fanges opp av denne konsekvensutredningen, skal beskrives for de områdene der dette er relevant”. De opplyser også om at strategisk konsekvensutredning kan suppleres med tilleggsutredninger dersom den gjeldende strategiske konsekvensutredningen ikke er tilstrekkelig grunnlag for åpningsvedtaket.
Dersom slik kunnskap om effekter på havmiljø er mangelfull mener Fiskebåt at det må legges til grunn et føre-var-prinsipp i forbindelse med utbygging av havvind.
- Dette er ikke en ønskelig situasjon for noen, men vi kan ikke akseptere inngrep i havbunnen eller båndlegging av arealer som går på bekostning av fiskeriene eller biologiske forhold uten nødvendig forhåndskunnskap. Kunnskapen om miljøeffekter av vindkraftanlegg til havs er mangelfull, og det må gjennomføres grundige studier gjennom en samordnet og helhetlig forskningsinnsats før det satses og bygges ut vindkraft i våre havområder, skriver Fiskebåt.
Forventer innflytelse
Fiskebåt forventer at fiskerinæringen får reell innflytelse på hvilke havområder som avsettes til havvind. Fiskebåt tror likevel at det blir vanskelig å unngå at utbyggingen av havvind og infrastrukturen vil skape utfordringer for fiskerinæringen. Fiskebåt mener det er viktig at utbyggingen av havvind skjer på kommersielle vilkår, og at regjeringen ikke legger opp til en storstilt subsidiering av næringen over tid.
I høringssvaret viser Fiskebåt til bestemmelsen i Naturavtalen om at land må kartlegge hvor store naturskadelige subsidier de bruker innen 2025, og legge en plan for å kutte slike subsidier innen 2030.
- Fiskebåt mener at det er vanskelig å se at en vedvarende subsidiering av havvindnæringen vil kunne være forenlig med ambisjonene i Naturavtalen om å kutte naturskadelige subsidier. Fiskebåt kan ikke godta at en ny sterkt subsidiert næring skal få fortrenge en etablert subsidiefri, bærekraftig og lønnsom fiskerinæring, heter det i høringsuttalelsen.
Her kan du lese hele høringssvaret fra Fiskebåt.
Les også;
- Overrasket over arealomfanget