This is some text inside of a div block.

Ålesundsselskapet Ava Ocean fikk prisen for sitt banebrytende høsteredskap for haneskjell. Høsteredskapet Ava Ray har for første gang på 30 år gjort det mulig å høste dypvanskamskjell i norske havområder.

Vinneren ble annonsert under åpningsseremonien av Nor-Fishing 2024.

- Det betyr utrolig mye å vinne Innovasjonsprisen, sier daglig leder og gründer av Ava Ocean, Øystein Tvedt.

Det hele startet for åtte år siden, da Tvedt og fem andre gründere ønsket å utvikle en løsning som gjorde det mulig å gjenåpne høstingen av arktiske kamskjell i norske havområder.

Resultatet ble et høsteredskap bestående av en fangstkurv som opererer like over havbunnen, og et pumpesystem som manøvreres fra båten. For å unngå å skade havbunnen, høster fangstkurven skjellene ved hjelp av en vannstrøm, forklarer Tvedt overfor Nor-Fishing.

Les mer om høsteredskapet Ava Ray og utviklingen 

Under kan du lese juryens begrunnelse;

"Ava Ocean har utviklet et nytt konsept for fangst av skjell og andre organismer fra havbunnen, uten at havbunnen påvirkes negativt. Ava Rayer et høsteredskap som med høy presisjon kan plukke skjell og andre bunndyr fra havbunnen på en skånsom og effektiv måte. Redskapet har vært gjennom grundig testing de senere år og kan dokumentere gode resultater.

Selskapet kan vise til godt samarbeid med sentrale forskningsinstitusjoner, forvaltningsapparat og finansieringsinstitusjoner. Teknologien kan bidra til å gjenåpne sentrale fangstområder for kommersiell fangst ved at man kan gjennomføre dette på en skånsom måte som ikke skader havbunnen og miljøet for øvrig. Dette muliggjør tilgang til store ressurser som i dag ikke utnyttes."

Nyheter
No items found.