Vikingbank er 61,75 meter lang og ligger til kai på Husøy for mannskapsskifte. De har trålet etter fisketyper som sild, lodde, brisling, tobis, makrell, øyenpål og kolmule lenger nord. Men det er langt fra bare fisk som finner veien inn i trålposen, skriver Sjøfartsdirektoratet i en omtale.
– Senest i går leverte vi en full pose med marint avfall til Fishing for Litter. I tillegg måtte vi rekvirere dykker for å sjekke den ene sidepropellen da noe tauverk hadde surret seg fast, forklarer Vedø som mønstrer på som kaptein de neste tre ukene.
Over 500 tonn på tre år
Det var i 2016 at prøveordningen med Fishing for Litter (FFL) ble startet opp som et tiltak mot marin forsøpling. I første runde var tre mottakshavner og 20 påmeldte fartøy med.
– Nå er vi oppe i 85 fiskefartøy som leverer avfall til ni ulike havner i Norge, sier Hilde Rødås Johnsen fornøyd.
Hun jobber i prosjektledelsen i SALT Lofoten AS som både har administrert og gjennomført ordningen. Nå er de i gang på femte året, og fjorårets deltakere leverte inn hele 218,3 tonn marint avfall bare det siste året. Totalt har FFL sørget for at over 500 tonn marint avfall er borte fra havet.
Hvor mange fartøy som får delta i prosjektet avhenger til enhver tid av budsjettrammene. I perioder har de faktisk hatt ventelister på båter som ønsker å være med. I takt med prosjektdeltakelsen har mannskapet om bord i Vikingbank blitt stadig mer miljøbevisste.
– Alt som finner veien inn i trålposen vår blir tatt med til containeren til FFL. Vårt eget søppel oppbevares selvsagt om bord til etter endt tur, forklarer Vedø.
Kollega og nå avløst kaptein, Anders Klovning, ser fram til en god friperiode etter endt tur. Han mener næringen har blitt mye flinkere til å gjenvinne marint avfall og ikke kaste det til sjøs.
– Du vet, i skikkelig gamle dager dumpet folk både frysebokser og kjøleskap i havet – ute av synet, ute av sinn. Slik er det heldigvis ikke lenger, og går vi knappe 10-15 år tilbake i tid var det mye mer marint søppel som fløt rundt enn sammenlignet med i dag, sier Anders Klovning.
Han er for øvrig også Landsstyremedlem i Norges Fiskarlag og du kan lese resten av reportasjen Sjøfartsdirektoratet har laget med han og mannskapet i denne lenken.
God ordning
Vedø og Klovning synes søppelordningen fungerer godt og forsikrer for øvrig om at de vil være med i søppelordningen så lenge ordningen fungerer.
Fishing for Litter – har per i dag følgende mottak:
- Tromsø – Troms Fryseterminal
- Ålesund – Longvagruppen
- Egersund - Egersund Group
- Karmøy – Åkrehamn Trålbøteri
- Hvaler – Egersund Group
- Måløy – Nordfjord havn
- Båtsfjord – Båtsfjord havn
- Austevoll – MøreNot
- Stamsund – Jangaard Export & Lerøy