This is some text inside of a div block.

Dersom Norge bruker britisk modell for støtte til havvind, kan det koste 400 milliarder kroner for våre to første flytende havvindfelt, skriver bransjetidsskriftet Europower.

Ifølge Europower har et britisk havvindprosjekt fått en garantert pris på 270 øre/kWh av myndighetene. Hvis Norge gjør det samme på våre første flytende havvindfelt, kan regningen komme på nesten 400 milliarder i støtte, skriver bransjetidsskriftet.

Storbritannia bygger nå et stort flytende havvindprosjekt mellom Skottland og Norge, Green Volt. Dette vil bli verdens første havvindpark i stor kommersiell skala, når det står ferdig i 2029. Her blir det gitt en strømgaranti fra britiske myndigheter på 2,72 kroner over 15 år. Dette er mer enn dobbelt så dyrt som NVEs anslag for flytende havvind, som har et kostnadsoverslag på 1,24 kroner per kWh for flytende havvind.

Nettavisen skriver at stortingsrepresentant Sofie Marhaug, Rødt, har sendt et skriftlig spørsmål til energiminister Terje Aasland for å få avklart hva slags subsidier den norske flytende havvindsatsingen på Utsira Nord vil koste med tilsvarende støttebehov.

Energiminister Terje Aasland skriver i sitt svar til Marhaug, at kraftforbruket er forventet å øke, og at havvind kan bidra med nødvendig ny kraftproduksjon på sikt. Han viser til det antas at kostnadene for flytende havvind på sikt vil bli vesentlig redusert, og at utbyggingen av Green Volt ikke er direkte sammenlignbart med utbyggingen av Utsira Nord. Aasland viser til at det i Green Volt-prosjektet heller ikke er satt tak for det totale støttebeløpet, slik det er gjort i den gjennomførte auksjonen i Norge på Sørlige Nordsjø II.

Energidepartementet har hatt på høring støtteordning for flytende havvind i Vestavind B og Vestavind F. I høringen har departementet foreslått at det blir satt et tak for statens betalingsvilje.

Nyheter