This is some text inside of a div block.
- Det bør ikke åpnes for utvinning av mineraler på norsk sokkel i løpet av 2023. Først må det avklares om dette er miljømessig forsvarlig. Det skriver Fiskebåt i sitt høringssvar til Olje- og energidepartementet.

Videre må det avklares om de aktuelle områdene bør innlemmes i de marine verneområdene som skal etableres i medhold av FNs naturavtale.

Høringen omfatter konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og forslag til en åpning av området. Konsekvensutredningen framstillier påvirkningen på fiskeri og miljø som relativt liten.

- Dette er både underlig og bekymringsverdig. Samtlige miljøfaglige institusjoner er enige om at kunnskapen om dyphavet og mulige konsekvenser på naturmiljø, biologisk mangfold, økosystemer og bestander er mangelfull, sier rådgiver Hanna Bauge i Fiskebåt.

Hanna Bauge, rådgiver i Fiskebåt. Foto: CF Wesenberg.

Mangler informasjon

Bauge viser til at konsekvensutredningen mangler informasjon og data om utenlandsk fiskeri i åpningsområdet, som utgjør en betydelig større andel enn det norske fiskeriet – noe som gjør grunnlaget for konsekvensutredningen mangelfull. Flere land fisker store deler av sin makrellkvote i sørlige deler av dette området.

Sårbare økosystemer

Deler av åpningsområdet er allerede vernet mot bunntråling, nettopp som følge av hensynet til de sårbare økosystemene som er der.

- Den havgående fiskeflåten har også frivillig avstått fiske med bunntrål i lignende områder nord for det foreslåtte åpningsområdet, nettopp for å verne om disse sårbare økosystemene som ikke tidligere har vært utsatt for næringsvirksomhet.  Vi mener det vil være feil dersom disse sårbare områdene skal beskyttes mot fiske med bunnberørende redskaper, men ikke mot leting og utvinning av mineraler på havbunnen – all den tid det både er et politisk og faglig ønske å verne disse dyphavsområdene for menneskelig påvirkning, sier Bauge.

I høringssvaret blir det også vist til at det er uforvarlig av norske myndigheter å åpne for mineralutvinning i disse store områdene nå – uten at det i forkant er tatt stilling til om disse områdene egner seg for og derfor burde vært innlemmet i de marine verneområdene som skal etableres i medhold av FNs naturavtale fra desember 2022.

- Konsekvensutredningen svarer heller ikke på våre tidligere uttalte bekymringer om matsikkerhet og opprydding etter endt drift, sier Bauge.

Kart fra Olje- og energidepartementet som viser foreslått åpningsområde for mineralutvinning til havs

Her kan du lese hele høringssvaret fra Fiskebåt

Nyheter
No items found.