I fjor ble det eksportert pelagisk fisk for 7,6 milliarder kroner. Det meste av dette var makrell og sild. Japan og Sør-Korea er de viktigste markedene for norsk makrell.

– Når jeg besøkte Japan og Sør-Korea tidligere i år, så jeg hvor synlig merkevaren "Seafood from Norway" er. Sjømatrådets innsats i disse landene gir resultater, og bidrar utvilsomt til høy etterspørsel og dermed høy pris for norske eksportører, sier Nesvik i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

 

Ba om innspill

Alle som eksporterer sjømat, må betale en markedsavgift til Sjømatrådet. Hvor mye de må betale, varierer mellom de ulike fiskeslagene. Dersom avgiften ikke hadde blitt satt opp, ville Sjømatrådet ha måttet kutte i markedsarbeidet for pelagisk fisk.

 

Sunt og miljøvennlig

Pelagisk fisk er svært sunn og miljøvennlig mat. Klimautslippene for hver kilo sild eller makrell er minimale.

 

Fakta: 

- Sjømatrådet er finansiert av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt markedsavgift på all eksport av norsk fisk og sjømat.

- Pelagisk fisk er betegnelse på fisk som jager fritt i havområdene. Mest kjent er sildmakrelllodde og brisling. Men også kolmulehestmakrelltobis og øyepål er viktige pelagiske fiskeslag. Markedsavgiften for pelagisk fisk ble kuttet fra 0,75 til 0,6 prosent i 2016, og videre ned til 0,3 prosent i 2017. Bakgrunnen var at egenkapitalen i Sjømatrådet var for høy.

- Egenkapitalen er nå på et ønsket nivå, og kan ikke lenger brukes til å betale for aktiviteter.

- Endringen i markedsavgiften for pelagisk fisk trer i kraft i 01.01.2020.