Forskerne har tidligere funnet ut at akustiske sendere, såkalte pingere, kan holde niser borte fra fiskegarn. Disse senderne slipper ut små «ping», som får nisene til å holde seg unna. Nå skal de undersøke om det samme trikset kan fungere på storhval, skriver Havforskningsinstituttet på sin hjemmeside.

– Forskjellen er at vi skal prøve ut noen andre lydsignaler. Vi tror ikke pingerne har tilstrekkelig effekt når disse hvalene er ivrige på å ta fisken som fiskerne prøver å fange med ringnoten, sier Bjørge.

Lydsignalene som forskerne skal teste har vist seg å gi en autonom refleks i hjernestammen. Refleksen kommer uten at hvalene gjør noe bevisst. Lydsignalene gir en skremselseffekt som gjør at hvalene holder seg unna, ifølge forskeren.

 

Pøvd ut på sel

Det er blitt gjort tilsvarende forsøk på sel, både rundt oppdrettsanlegg og rundt garnfiske. Ifølge Bjørge ble det en økning i garnfisket på 74 prosent, da forskere prøvde slike lydsignaler på sel i Storbritannia.

Nå skal Bjørge og kollegaene teste ut lydsignalene i forbindelse med vinter-sildefisket i Kaldfjorden og Kvænangen i Troms. I to vintre skal de undersøke om denne metoden kan fungere.

Det kommer til å være to lag ute i felt. Det første laget skal være om bord i ringnotbåter og teste metoden under aktivt fiske, mens det andre laget skal gjøre forsøk på hval i områder med få andre forstyrrende faktorer.

 

Første gang under aktivt fiske

– Dette er veldig spennende. Det har aldri blitt gjort et slikt forsøk under et aktivt fiske før, sier Bjørge til HI sin nettside.

Men selv om de klarer å få til en flukt-respons under de kontrollerte forsøkene, er det langt i fra sikkert at de klarer det samme under et aktivt fiske, med mye annen lyd og aktivitet.