Fiskeriminister Harald T. Nesvik hadde med seg en sjekk på 250 000 kroner, da han besøkte Klippfiskakademiet i Ålesund i dag. Pengene skal brukes til å få flere barn og unge til å spise fisk gjennom prosjektet «Fra fjord og jord til bord».

- Vi har verdens beste sjømat, men likevel ser vi at barn og unge dropper fisk. Klippfiskakademiet jobber for å snu denne trenden. Jeg vil berømme innsatsen de gjør for å gi barn og unge gode opplevelser med sjømat, sier Nesvik.

 

Kunnskap

Klippfiskakademiet formidler kunnskap om Møre og Romsdals råvarer, og tilbyr kurs og arrangementer til bedrifter og private grupper.

Gjennom fjord til bord-prosjektet får deltakerne følge fisken fra den svømmer i havet, til den ligger på middagstallerkenen. Klippfiskakademiet har også en egen kokk på hjul, som reiser rundt til skoler og barnehager.

- Gode kostholdsvaner etableres tidlig. Derfor støtter vi prosjekter som skal vise at sjømat er godt, og kjapt og enkelt å tilberede, sier Nesvik.

 

Flere bidragsytere

Klippfiskakademiet har i år et budsjett på 1,2 millioner kroner, og får støtte gjennom ordningen Sjømattiltak i tillegg til flere andre bidragsytere. Regjeringen har satt av 6,1 millioner til Sjømattiltak i 2019.

Les mer om regjeringens havsatsning.

 

Viktig satsing

Klippfiskakademiet jobber mye mot barnehager og skoler.

- Det betyr mye for oss at vi får offentlig støtte til våre tiltak. De vi jobber mot som barnehager og skoler har ofte selv stramme budsjetter, så da hjelper det med håndsrekning, sier prosjektleder i Klippfiskakademiet Mette Marie Scott-Dahl.

Både Scott-Dahl og fiskeriministeren mener det er foreldrene som holder mest igjen, når det gjelder fiskekonsumet blant barn og unge.

- Vi må møte barna på deres premisser. Bruk for eksempel tacokrydder på fisken, så er det mange som synes det er kjempegodt. Det gjelder å vere kreativ å prøve ut nye måter å tilberede fisken på. Derfor har vi planer om å holde et foreldrekurs til høsten om hvordan de kan lage spennende fiskeretter som barna liker, sier Scott-Dahl.