Sandberg møtte Indonesia sin handelsminister Enggartiasto Lukita i Jakarta i april. Ifølge Dagbladet truet da Enggartiasto med handelskrig mot Norge på grunn av vedtaket om å forby palmeolje i offentlige innkjøp av biodrivstoff. 

 

Verdens største

Indonesia er verdens største produsent av palmeolje, og Norge importerer store mengder av den til bruk i biodrivstoff.

– Hvis forbudet blir implementert, vil Indonesia nekte å importere fisk fra Norge, sa Enggartiasto til Sandberg ifølge The Jakarta Post. Da skal Sandberg ifølge Enggartiasto ha «forsikret ham om at den norske regjeringen har avvist forslaget».

 

Forsikret

Sandberg bekrefter i en epost til Dagbladet at Enggartiasto ga uttrykk for å forby fiskeimport om det blir innført forbud mot palmeolje. På spørsmål om han forsikret at regjeringen har avvist forslaget, svarer Sandbergs kommunikasjonssjef Martine Røiseland:

– Sandberg understreket at regjeringen ikke støttet forslaget da det ble vedtatt i Stortinget, men at regjeringen har saken til vurdering.

 

Handlingsrom

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier til Dagbladet at regjeringen jobber med å «klarlegge handlingsrommet og mulige alternativer til et forbud», men at Norge må følge internasjonale handelsforpliktelser.