Redningshelikopterne utgjør en viktig del av beredskapen for sjøfolk, både til redningsoppdrag og mer ordinære ambulanseoppdrag, når båt og mannskap er langt til havs. I om lag 50 år er det de store Sea King-helikopterne som har vært enerådene i redningstjenesten. Nå skal de byttes ut med nye AW101-helikopter.

 

Sivil redningstjeneste

Redningstjenesten i Norge er sivil og blir administrert av Justisdepartementet, men det er mannskaper fra Forsvaret som arbeider i redningstjenesten. Hvert helikopter har en besetning på seks personer om bord.

– Den største forskjellen fra Sea King til AW101 som redningshelikopter, er overgangen fra et analogt til et digitalt helikopter, sier major og flyver ved Luftforsvarets base Sola, Pål Kullerud til forsvaret.no.

 

Større kapasitet

AW101 har en forbedret kapasitet på en rekke områder. Kabinen har plass til mange personer og stor vekt, og helikoptret kan fly over lange distanser med høy hastighet. Nykommeren er utstyrt med avanserte søkesystemer med bedre radarer og bedre varmesøkende kamera.

Det nye redningshelikoptret har også avisingsfunksjoner av rotorblader og flykropp som gjør at det kan operere i ekstremt kalde forhold. Alle disse elementene til AW101 gjør at helikopteret kommer raskere frem, selv i utfordrende værforhold.

Les mer om det nye redningshelikopteret på forsvarets nettside.

 

Fakta om AgustaWestland AW101 og den norske redningstjenesten:

  • Leverandør: Leonardo Helicopters fra England.
  • 330 skvadron er underliggende Redningshelikoptertjenesten (RHT), som har baser på Sola, Rygge, Florø, Ørland, Bodø og Banak.
  • Redningspersonellet på Luftforsvarets base Sola har gjennomført opplæringen på AW101.
  • 1. september begynner AW101 å fly på reelle oppdrag i Norge. Luftforsvarets base Sola er den første til å benytte seg av de nye redningshelikoptrene. De resterende avdelingene vil følge etter med opplæring og begynne å operere med AW101, mens Sea King gradvis vil fases ut.

Redningshelikoptertjenesten samarbeider blant andre med Røde Kors, alpin- og redningsgrupper, Norsk luftambulanse, Redningsselskapet, brannvesenet, politi og sykehus.

 

Les også;

Ingen helikopter på kystvaktfartøy

Krever bedre helikopterberedskap i nord

Manglende helikopterberedskap

Oppretter redningsbase i Troms