En del av den kraftige veksten skyldes en forsyvning i markedet fra blokkfryst til fileter. Den totale veksten av norsk torsk og hysetil Storbritannia så langt i år er derfor på 12 prosent.

Her kan du sjå TV2 sin reportasje frå turen.

Denne uken er britiske Fish and Chips-kokker i Norge for å lære mer om norsk fiskeri. Norsk fisk som er fryst om bord på båtene har fått et sterkt fotfeste innen toppsegmentet av Fish and Chips-restauranter i Storbritannia. De ti beste Fish and Chips-kokkene i Storbritanni er nå i Norge for å lære mer om hvordan fisken blir fanget og håndtert, før den havner på middagsbordet. Et av høydepunktene er å bli med tråleren Ramoen på fiske.

- Fish and Chips blir ofte omtalt som britenes nasjonalrett. Det er derfor svært gledelig at konsumet av norsk fisk øker så kraftig. Det viser at de kvalitetskritiske britene setter pris på den kvaliteten som norske fiskebåter leverer, sier Hans FrodeKielland Asmyhr, som representer Nores sjømatråd i Storbritannia.

 

Norsk kvalitet


Mer enn 30 prosent av torsk og hyse som selges i Storbritannia kommer fra norske fiskebåter. 

- Det er en tydelig trend at de ledende Fish and Chips-restaurantene etterspørr norsk torsk og hyse, som er fryst om bord på båtene kort tid etter at den er fanget. Rask nedfrysing sikrer topp kvalitet på filetene, sier Asmyhr.

Hvert år blir den beste Fish and Chips-restauranten i Storbritannia kåret i den prestisjetunge Fish & Chip Awards. De to siste årene har vinneren vært restauranter som sverger til norsk sjømat. Denne uken får de ti finalistene se og oppleve norsk fiskeri på nært hold.

- Dette er svært lærerikt og interessant. Jeg har lært utrolig mye på denne turen, sier Harry Niazi, som driver Olley`s fish Experience i London.

 

Kritiske briter


De britiske kokkene er opptatt av kvalitet i alle ledd. Forbrukerne er også opptatt av miljøet.

- For oss er det viktig å få vise fram en moderne og miljøvennlig fiskeflåte. Britene er svært opptatt av miljø, og der er Norge i teten internasjonalt både i forhold til forvaltning av fiskeressursene og ikke minst i forhold til svært lave utslipp av klimagasser, sier Odd Kristian Dahle, informasjonsleder i organisasjonen Fiskebåt, som organiserer den havgående fiskeflåten.