Årlig havner rundt åtte millioner tonn søppel i havet, og konsekvensene er alvorlige. Forskerne i World Economic Forum (WEF) meldte allerede i 2016 at hvis ingenting gjøres, vil det innen 2050 være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene. 

– Søppel i havet er et enormt miljøproblem som berører oss alle. Vi i villfisknæringen er tett på problemet – og ønsker å være en del av løsningen. Vi er totalt avhengig av et bærekraftig hav for at suksesshistorien om norsk villfisk skal kunne fortsette også i fremtiden, sier Lisbeth N. Drotz fra Norges Råfisklag.

 

Suksess i fjor

Råfisklaget gjentar nå suksessen fra i fjor og setter av en million kroner som skal gå til å støtte ryddeaksjoner i deres distrikt (fra Finnmark til Nordmøre) i 2019. Alle lag, foreninger og organisasjoner kan søke om inntil 50.000,- i støtte fra fiskesalgslaget. Drotz håper at så mange som mulig blir med på ryddelaget.

– Vi håper det blir mange søkere – og mange flotte aksjoner. Vi tror tiltak som dette kan bidra til å endre folks holdninger til det å kaste søppel i havet, og på den måten gjøre en høyst reell forskjell, sier Drotz.

 

Strandryddefestival

I tillegg til å dele ut pengestøtte er Råfisklaget også med på sjømatnæringen sin strandryddefestival som blir på Giske fredag 3. maiDa har alle organisasjonene i sjømatæringen gått sammen med Hold Norge rent, Plastfritt Hav, skoleelever og lokalbefolkning for å rydde. Det blir samling på nydelige Øygardshamna på Giske utenfor Ålesund, der også blir servert nydelig sjømat fra de kjente kokkene i Flying Culinary Circus.

 

Les mer om strandryddearrangementet på Giske her.

 

Les mer om støtteordningen og kriterier for pengestøtten her.