- Å bli kåret til «Årets kvalitetsfisker» er den fineste utmerkelsen en fisker kan få, sier markedssjef i Norges Råfisklag, Synne Guldbrandsen. 

Prisen deles ut til fiskere eller mannskap på båter med gode kvalitetsholdninger i sitt arbeid. Det er ingen krav til båttype, redskapstype eller fiskerier, men nominasjonen må ha bakgrunn i fangst levert i Norges Råfisklags område, fra Finnmark til Nordmøre. Nå ønsker Råfisklaget hjelp til å finne årets kandidater.   

- Vi ser etter noen som er et forbilde og inspirasjon for andre i næringen, og som hver dag jobber for å levere førsteklasses villfanget sjømat. Å bli «Årets kvalitetsfisker» viser at du har gode holdninger, avpasser fangsten til båtens størrelse samt røkter fiskeredskapene etter kort fisketid i havet,sier Guldbrandsen.

 

Fjorårets vinner har blitt en merkevare

Fjorårets vinner, «M/S Ragnhild Kristine» og brødrene Orten, har opplevd å få flere positive tilbakemeldinger etter å ha vunnet prisen.

- Det er flere fiskere som har tatt kontakt og spurt hvordan vi gjør det om bord. Særlig de som skal bygge ny båt spør hvordan den best mulig kan utformes og driftes for å levere fisk til ferskpakket-segmentet, sier Torstein Orten.

Skipperen opplevde også stor pågang av unge fiskere som ønsket seg plass om bord i tiden etter utmerkelsen.

Ved å levere høy og jevn kvalitet har fisken fra «Ragnhild Kristine» blitt en egen merkevare med en økt etterspørsel og betalingsvilje både blant grossister og kunder. Vinneren forteller at det er en laginnsats, med gode holdninger fra alle om bord, som er vinneroppskriften.

- Uansett kvalitetspris eller ikke, så er det mye kjekkere å komme på land med råstoff som man står inne for. Enten du er finansdirektør, vaktmester eller sløyer fisk, så tror jeg jobben er mye kjekkere når man gjør sitt beste, sier Orten.

Årets kvalitetsfisker mottok sammen med prisen en pengepremie på 50.000 kroner. Orten forteller at denne i sin helhet gikk til mannskapet, som fikk ekstra fine julegaver.

Foreslå din kandidat her: www.rafisklaget.no/kvalitetsfisker2021

 

Kåringen foregår slik: 

**Alle kan nominere kandidater (seg selv eller andre). Lenke: www.rafisklaget.no/kvalitetsfisker2021

** Råfisklagets fagjury går gjennom forslagene og sjekker referanser hos fiskekjøpere og kvalitetskontrollører.  

**I oktober kåres «Årets kvalitetsfisker» på en helt spesiell måte! 

I nominasjonsskjemaet er de viktigste tiltakene en fisker selv kan gjøre for å oppfylle kvalitetskravene lagt inn. Råfisklaget oppfordrer til å ta en kvalitetsprat med fiskeren man ønsker å nominere og forhøre seg om fiskerens rutiner om bord på båten. 

 

Mer om prisen

Norges Råfisklag deler ut prisen «Årets kvalitetsfisker» til fiskere som:  

  • Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger. 
  • Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.  
  • Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.  
  • Fremstår som et forbilde for andre.
  • Viser stolthet over yrket sitt.