Store deler av den norske ringnotflåten gjør seg i disse dager klar til å delta på loddefisket i islandsk økonomisk sone. I forkant av dette har Fiskarlaget, som norsk klientansvarlig for MSC, nettopp signert en avtale med Iceland Sustainable Fisheries (ISF) som gjør det mulig for norske fiskere å omsette fangsten som MSC-sertifisert.

-Norges Sildesalgslag er svært tilfreds med at vi i samarbeid med Norges Fiskarlag er blitt inkludert i MSC-sertifiseringen for lodde fra Island gjennom Iceland Sustainable Fisheries, sier salgsdirektør Knut Torgnes i Sildelaget, og legger til at MSC-sertifiseringen har innvirkning på prisbildet og etterspørselen av lodde i noen av de best betalte markedene.

-Nå er det viktig at industrien tar sertifikatet i bruk for landinger av lodde fra Island når de norske fartøyene snart starter sitt fiske der borte, sier Torgnes.

 

Gjelder også norske fartøy

Lodde som fangstes i Islandsk farvann er MSC-sertifisert gjennom Iceland Sustainable Fisheries for deres islandske medlemmer.

Et MSC-sertifikat er imidlertid «privat eiendom», som gjelder for den aktøren som har investert i sertifiseringsprosessen. Dette medfører at selv om norske fartøyer som har deltatt i dette fiskeriet til nå har fisket inntil sine islandske kolleger med tilsvarende redskap om miljøavtrykk, har ikke den lodden som norske fartøy har landet vært å regne som MSC-sertifisert.

Dette er nå altså endret, etter at Fiskarlaget 11. januar signerte en avtale om sertifikatdeling med ISF.

-Vi er fornøyd med å ha fått avklaringer på plass og at norske fartøyer som deltar i fiskeriet nå er en del av det islandske sertifikatet som har sertifikatnummer MSC-F-31299, sier Tor Bjørklund Larsen.

Han opplyser at avtalen mellom Fiskarlaget, som norsk klientansvarlig og ISF har fem års varighet.

 

Ta kontakt med Tor Bjørklund Larsen (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) eller ditt sertifiseringsselskap ansvarlig for Chain of Custody med eventuelle spørsmål.

Tor Bjørklund Larsen er seniorrådgiver i Norges Fiskarlag og hovedansvarlig for norsk fiskerinærings samarbeid om miljøsertifisering i fellesskap med salgslagene og Norges sjømatråd.