-Søknad om fastsettelse av slik kildespesifikk faktor må sendes Sjøfartsdirektoratet innen 1. juli 2007 for å få rett til refusjon fra 1. januar 2007. sier utredningsleder Jan Ivar Maråk i Fiskebåtredernes Forbund.

Han oppfordrer alle rederier om å søke Sjøfartsdirektoratet innen 1. juli i år om å få fastsatt en kildespesifikk utslippsfaktor for fartøyet. Søknaden kan for eksempel sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. I søknaden skal det fremgå hvilke fartøyer det søkes for. Det er ikke nødvendig å ha inngått en kontrakt om måling av utslippet før søknaden sendes, men fristen for å gjennomføre målingen og sende den til Sjøfartsdirektoratet er satt til 31. desember i år.

Sjøfartsdirektoratet vil registrere og bekrefte at de har mottatt søknaden, og vil avvente resultatet av målingen som rederiet må sende inn når den er gjennomført. Dersom rederiet ikke gjennomfører og rapporterer inn målingen som varslet innen 31. desember, skjer det ikke annet enn at rederiet mister muligheten til refusjon av avgift.
Den siste overgangsordningen gjelder de som installerer kontinuerlig måleutstyr, og her er fristen 31. desember 2007. Dette er imidlertid lite aktuelt for skip.