- Sjømatindustrien har over mange år slitt med dårlig lønnsomhet. Utvalget peker på at situasjonen er blitt forverret de seneste år. Det er nødvendig å snu denne negative spiralen. Rapporten vi har fått gir et solid faglig grunnlag for en bred debatt om hvilke tiltak som er nødvendige for sikre næringen rammevilkår som gir framtidsmuligheter og som kan stå seg over tid, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Utvalget ble satt ned våren 2013 med mandat om å se på forhold som er til hinder eller kan bidra til økt lønnsomhet og verdiskaping i sjømatindustrien.

- Vi må huske på at sjømatindustrien er en global næring i beinhard konkurranse hver dag. Utvalget har kommet med en rekke tiltak for å øke lønnsomheten og verdiskapingen i sjømatindustrien. Vi legger vekt på at aktørene bør få økt handlingsrom og fleksibilitet til å velge sin egen økonomiske organisering, selvsagt innenfor bærekraftige rammer, sier utvalgsleder professor Ragnar Tveterås.

Utvalget anbefaler at næringsaktørene får økt frihet til å velge økonomiske organiseringsmodeller som er mest konkurransedyktige, innenfor miljømessige bærekraftige rammer og like konkurransevilkår.

Dette innebærer at utvalget vil legge til rette for at næringsaktørene selv får velge sin: